LPG-hoito ennen ja jälkeen leikkauksen- elastisempi ja huomaamattomampi arpi!

Leikkaus on keholle aina iso tapahtuma – oli kyse sitten esteettisestä toimenpiteestä, syöpäleikkauksesta tai muusta kirurgiasta. Toipumista voi kuitenkin tukea yllättävän tehokkaasti myös fysioterapian keinoin. Yksi keino on LPG-hoito, joka on lääkinnällinen, alipaineeseen perustuva kivuton hoitomuoto. Sen vaikutuksista löytyy jo tutkimusnäyttöä niin ennen leikkausta kuin sen jälkeenkin.
Ennen leikkausta – pehmeä kudos kestää ja palautuu paremmin
LPG-hoito ennen leikkausta voi parantaa kudoksen joustavuutta, aineenvaihduntaa ja valmistaa kehoa tulevaan rasitukseen. Kudos, jossa on hyvä verenkierto ja liikkuvuus, voi kestää leikkausta paremmin ja toipua nopeammin.
"Voi miettiä ihan maalaisjärjellä: jos kudos on jumissa, tukkoinen ja kiristävä – ja siitä mennään kirurgisesti läpi – niin lopputulos voi olla kivuliaampi ja arpi parantua heikommin. Vastakohtana on käsitelty, pehmeä ja joustava kudos, joka palautuu nopeammin ja kivuttomammin sekä lopputulos on esteettisestikin kauniimpi."
Useissa tutkimuksissa on havaittu, että LPG-hoito voi aktivoida sidekudossoluja (fibroblasteja), parantaa ihon elastisuutta ja vilkastuttaa imunestekiertoa. Se voi myös rauhoittaa hermostoa ja vähentää kipua ennen leikkausta. Joissain kirurgisten potilaiden valmisteluun liittyvissä tapauksissa on todettu, että kudoksen elastisuus paranee ja palautuminen käynnistyy nopeammin.
Leikkauksen jälkeen – turvotus, kipu ja arpi haltuun
Heti leikkauksen jälkeen keho alkaa korjata itseään, mutta tähän prosessiin voidaan myös vaikuttaa ja sitä voidaan tehostaa. LPG-hoito edistää turvotuksen poistumista, helpottaa kipua ja tukee kudosten palautumista normaaliksi.
Erityisen tärkeä hetki on 1–2 viikon kohdalla leikkauksen jälkeen, jolloin kudoksessa muodostuu eniten kollageenia – eli arven rakennusmateriaalia. Kun kudosta käsitellään kevyesti oikeaan aikaan, arpi muodostuu usein siistimmäksi, pehmeämmäksi ja liikkuvammaksi.
Tutkimuksissa on havaittu, että LPG-hoidolla voidaan vähentää leikkausalueen turvotusta ja kipua, parantaa liikelaajuuksia ja edistää arven elastisuutta – esimerkiksi mastektomia- ja tekonivelleikkausten jälkeen. Hoito voi myös ehkäistä kiinnikkeiden muodostumista ja auttaa kehoa toipumaan nopeammin.
LPG:n etuna on se, että hoitoa voidaan säätää hyvin kevyeksi ja käyttää pieniä hoitopäitä heti varhaisessa vaiheessa, ilman että mennään suoraan arven päälle. Kun haava on täysin sulkeutunut, voidaan siirtyä tehokkaampiin asetuksiin ja isompaan hoitopäähän – ja jatkaa arven käsittelyä jopa kuukausia.
Entä kiinnikkeet ja liikkuvuus?
Yksi tärkeä syy aloittaa hoito ajoissa on kiinnikkeiden ehkäisy. Kudosten väliin voi syntyä arpikudosta, joka liimaa rakenteita toisiinsa ja rajoittaa liikkuvuutta. LPG-hoito auttaa mobilisoimaan kudoksia hellävaraisesti ja estää näiden kiinnikkeiden syntymistä.
Sitä on käytetty menestyksekkäästi muun muassa polvi- ja vatsaleikkausten jälkeen sekä rintasyöpäleikkausten jälkihoidossa – tuloksena vähemmän kipua, paremmat liikelaajuudet ja nopeampi paluu arkeen.
Arpien hoito – myös esteettisesti parempi tulos
LPG-hoito voi parantaa arven laatua: se pehmittää, muokkaa ja vähentää arven punoitusta. Arpi ei enää tunnu yhtä "kovalta nyssäkältä" ihon alla, vaan se joustaa ja liikkuu paremmin kudoksen mukana. Samalla ihon pinta tasoittuu ja väri voi lähestyä normaalin ihon sävyä.
Asiakkaat kertovat usein, että arven alueen kiristys, pistely tai jopa puutuneisuus lievittyy hoitosarjan myötä. Tulokset eivät ole pelkästään esteettisiä – hyvin hoidettu arpi ei rajoita liikettä eikä aiheuta epämiellyttäviä tuntemuksia. Ja tutkimusten mukaan esimerkiksi rintaleikkausten jälkeen tehdyssä LPG-hoidossa arvet paranivat siistimmin ja arkea helpottavia vaikutuksia havaittiin vielä kuukausia hoidon jälkeen.
Yhteenveto – enemmän kuin arpihoitoa
LPG-hoidolla on yllättävän laaja vaikutus kehon toipumiseen. Oikea-aikaisella ja yksilöllisesti suunnitellulla hoidolla voidaan tukea kehon luonnollista paranemista, nopeuttaa palautumista ja vähentää pitkäaikaisia ongelmia.
LPG:tä voidaan käyttää yksin tai yhdistettynä muihin hoitoihin, kuten neulaukseen, teippaukseen ja manuaaliterapiaan. Lisäksi annan aina ohjeet arven kotihoitoon ja tarvittaessa voit ostaa välineet itsehoitoon, kuten imukupit.
Jos aihe kiinnostaa enemmän, voit lukea lisää arpihoidon vaiheista ja hoitovaihtoehdoista arpihoito-sivullani.
Olemme juuri aloittaneet yhteistyön Clinic Helenan kanssa, ja on hienoa päästä tukemaan asiakkaiden toipumista leikkausten jälkeen myös tällä saralla.
Lähteet (tiivistetty):
Kołodziejczak A. ym. (2025). Katsaus LPG-hoidon lääketieteellisistä vaikutuksista. Applied Sciences.
Leung AKP. ym. (2023). LPG-hoidon vaikutus rintaleikkauksen jälkeisiin arpiin. Annals of Physical and Rehabilitation Medicine.
Razzouk K. ym. (2020). LPG ennen rasvansiirtoa rintarekonstruktiossa. The Breast Journal.
Kim SM. ym. (2015). LPG:n käyttö polvileikkauksen jälkeen. Journal of Physical Therapy Science.
Bourgeois JF. ym. (2008). LPG sädehoidon jälkeisen ihofibroosin hoidossa. Skin Research and Technology.